Mikrofon çeşitleri, ilk çıktığı günden bu yana kullanım alanlarına göre geliştirilen bu cihazlar, her geçen gün yeni gereksinimler oluşmasından dolayı, hayatımıza yepyeni mikrofon çeşitleri girmektedir. Bu çeşitlere bakmadan önce, tarihine bir göz atmak gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle, telefonun bulunması sonucu mikrofon sisteminin biraz zayıf olduğunu düşünen Emile Berliner, daha iyi bir mikrofonun olması gerektiği düşüncesiyle yola çıkış ilk mikrofonu icat etmiştir. İşte bu noktada, mikrofonlar için ilk temel atıldığını söyleyebilirim. Daha sonra, mikrofonlar hemen hemen her alanda kullanılmaya başlamış, yeni ihtiyaçlar ve gereksinimlerin doğması sonucu da kasaları değişiklik göstermeye başlamıştır. Tabi ki, kasalar değişirken yeni kullanım alanlarına göre markalar tarafından üretimlerde aynı şekilde çok yönlü olmaya başlamıştır. Tam bu noktada, artık mikrofon özelliklerinin belli bir raddeye geldiğini düşünen zamanın ARGE ekipleri, konfor yani kullanım alanı portföyünü genişleterek ilgi çekeceklerini fark ettiler ve bugüne kadar bu yarış sürmeye devam etti. Ancak, günümüzdeki bu süreç, her bir kullanım alanına göre özel cihazlar üretilerek konfor ve gücü kullanıcılara yaşatma niyetindedir. Mesela, açık alan mikrofon modelleri, kapalı alan mikrofon modelleri ve ses kayıt mikrofonları gibi özel genel başlıklar adı altında birçok mikrofon modeli mevcuttur. Şimdiyse, gerekli örnekleri vermek için alt bölümden mikrofon çeşitleri ile ilgili bahsettiğimiz tüm modelleri görebilirsiniz.
Günümüz mesleklerine göz gezdirecek olursak, en çok kullanılan mikrofon modelleri el mikrofonu, yaka mikrofonu, enstrüman mikrofonu ve condenser mikrofon olmak üzere sırayla gitmektedir. Ancak, bu mikrofonlarının çok kullanılmasının bir sebebi vardır. Bu sebep, kullanım alanı oldukça geniş olan mikrofon modelleri, tahmin edersiniz ki daha fazla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, genel olarak isimlendirdiğim bu mikrofonlar içinde de, özen ile üretilip ve bazı özel kullanım alanları için üretilen modellerde mevcuttur. Yani, genel başlıklardan değindiğim mikrofon modellerinde rastgele bir seçim yapılmamaktadır.
Mikrofon satın alacaksanız, kararsızlık varsa ve hangi mikrofon için nelere bakacağınız tam olarak bilmiyorsanız, birazdan genel olarak değineceğim kısa ve net bilgileri not etmenizde yarar vardır. Öncelikle, mikrofon özellikleri araştırması yapanlar için en başta gelen özellik frekanstır. Frekans aralığı önemini için kullanacağınız alanda ne tür enstrümanlar veya ne tür vokal performanslar sergileyeceğinizi iyi bilirseniz, daha iyi anlayacaksınızdır. Bunun için, bizim tercihimiz geniş frekans aralığında ve her türlü sesi yakalayan cihazlardır. Diğer yandan, kablolu veya kablosuz kullanım için ortama hangisinin daha uyumlu olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Bence, eğer kablolu kullanabiliyorsanız, direkt olarak kablolu mikrofon almanızda yarar vardır. Daha sora, ohm, hassasiyet, empedans ve condenser veya kardioid gibi önemli faktörler olan yapısal özelliklerde büyük bir rol oynamaktadır.
Mikrofon fiyatları, makalemize son olarak açtığımız bu yan başlıkta, sizlere mikrofon fiyatlarını etkileyen faktörler ve nelere dikkat etmeniz hakkında tavsiye niteliğinde fikirler vermeye çalışacağım. Öncelikle, pahalı bir mikrofon almak iyi bir mikrofon almak değildir diye önemli bir giriş yapmak istiyorum. Bu cümleye dikkat ederseniz, demek istediğim tam olarak, elinizdeki işin gereksinimi, ihtiyacınız olan özellikleri ve markalar hakkında gerekli bilgiye sahipseniz, doğru seçim yaparak yeterli güçteki bir cihazla dilediğiniz her şeyi yapabilir ve daha uyguna satın alabilirsiniz. Bunun için, mikrofon fiyatları ile ilgili araştırma yaparken marka, firma ve müşteri politikaları hakkında araştırma yapmanız, herhangi bir olumsuz alışveriş sonucu hatanın kolay döndürebilmesi içinde size yarar sağlayacaktır. Son olarak, aldığınız modelin konforu size sağlayabilmesi için gerekli aparat ve tam güçte çalışabilmesi için ek cihazlar almaktan kaçmamanız gerekmektedir.